Заедно сме посилни

Sorry, this entry is only available in Amerikan İngilizcesi. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Пријава за учество на конкурс  ,,Pro Social Values работилница“  за имплементација на позитивни општествени норми и вредности  во образованието

Заедно сме посилни, ООУ „Свирил и Методиј“ Велес, Снежана Бошевска  

Опис на  активноста:

Воведна активност-игра-учениците застанати во круг а еден е во средина со затворени очи пробува да препознае другарче со допирање на неговото лице , и преку препознавање на неговиот глас  кој што може да ги измени  

По завршувањето се прашуваат учениците- дали беше лесно да се препознае другарче?-, зошто се позаваат?, по што го препозна другарчето?, дали ако ја играш играта со друго одделение ќе ги препознаеш децата? -се заклучува дека во една група децата помеќу себе се познаваат каки физички така и апстракно бидејќи поминуваат одредено време заедно- 

Главни активности-натпревар помеѓу две групи 

1-игра-асоцијации-учениците се поделени во две групи 

Играме три асоцијации чии што правила за бодување ги утврдуваме заедно пред почетокот на играта  

-разговор по завршувањето-дали си помагавте ?дали се каравте?дали соработувавте помеѓу сее?дали беше полесно да се реши асоцијацијата со помош на сите со групта/…. 

Заклучок-со тимска  игра, соработка , другарство , толеранција , почитување,  секој проблем се решава полесно побрзо и поточно.-како што го објаснуваме значењето на групата  на таба изработуваме техника бура на идеи со употребените поими  

Завршна активност-игра-,,во нашата куќа,,-учениците фатени во круг не дозволуваат дете да влезе внатре 

Разговор-што е важно за групата за да не влезе детето?, како се чувствувавте кога успеавте да ја сочувате вашата куќа , како се чувствува детето што не може да влезе?::: 

Заклучок-заедно сите можеме да ја сочуваме куќата , со здружени сили никој не може да не поеди , оној кој е сам  и не е дел од група е тажен и осамен.

Рефлексија од примена на активноста во пракса: 

-мислам дека за децата активностите беа мошне интересни и забавни и учениците лесно можат сами да дојдат до целта за она што треба да се научи  

-овие научени вредности засекогаш ќе останат дел од нивниот карактер и ќе продолжат како добро социјализирани личности