Струјно коло, Даниела Пелтековска, Марина Василева- Стојановска, ООУ Св. Кирил и Методија – Македонска Каменица 

Пријава за учество на конкурс  ,,Pro Social Values работилница“ за имплементација на позитивни општествени норми и вредности  во образованието – Струјно коло, Даниела Пелтековска, Марина Василева- Стојановска, ООУ Св. Кирил и Методија – Македонска Каменица  Continue Reading →

Attachments

Активно слушање, Билјана Георгиеска, ООУ„Гоце Делчев“ – Прилеп 

Пријава за учество на конкурс  ,,Pro Social Values работилница“ за имплементација на позитивни општествени норми и вредности  во образованието

Активно слушање, Билјана Георгиеска, ООУ„Гоце Делчев“ – Прилеп

Опис на активности:

Цели

– да ги  знае правилата на активно слушање

– да умее да се воздржува од користење на невербалните знации вербалните изрази кои имаат негативно влијание врз односите со другите

Воведна активност

– Сите ученици беа поделени во парови и застанаа еден спроти друг. Едниот од парот замислува дека стои пред огледало во кое се гледа и се движи на сите можни начини- некогаш побрзо, некогаш побавно. Другиот ученик го претставува неговиот одраз во огледалото и се движи имитирајќи ги неговите движења. По 2-3 минути улогите во паровите се менуваа.Тој што се движи, додека го посматра својот одраз гледаше дека се движи бавно.Активноста заврши по 2-3 минути. Наставникот објасни  дека невербалниот говор како во овој случај може да помогне во комуникација со луѓе кои ги запознаваме и затоа треба да се внимава како се употребува. Continue Reading →

,,СВЕТОТ ОКОЛУ НАС,,СЕ ДРУЖИМЕ ,СИ ПОМАГАМЕ И УЧИМЕ, РАДИЦА МИЦЕВСКА, МАРИЈА ПАВЛОВА, ЕДУКАТИВЕН ЦЕНТАР СМАРТ ЕНД ХЕПИ КИДС – ШТИП 

Пријава за учество на конкурс  ,,Pro Social Values работилница“ за имплементација на позитивни општествени норми и вредности  во образованието

“Светот околу нас,,се дружиме ,си помагаме и учиме”- Радица Mицевска, Mарија Павлова, Eдукативен центар Смарт енд Хепи кидс – Штип 

Опис на активноста:

Летото е омилен период за децата  и земајќи ги во предвид нивните потреби за престој во природа , организираме настава во природа (екскурзии) кои претставуваат облик на воспитно-образовна воннаставна Continue Reading →

Contra el virus del maltrato…las vacunas del buen trato

Alumnos/as de 4º de Educación Primaria de Portillo,  habían detectado la existencia de virus tipo “burlitis”, “insultitis”, “peguitis”… tras un amplio estudio de investigación y trabajo cooperativo para luchar contra esos virus, se han expuesto las características de los diferentes “virus” y podemos decir que se puede luchar contra el maltrato a través de lo que estos alumnos/as han llamado “las vacunas del buen trato”: respeto, empatía, afecto… estad atentos en vuestros centros…quizá conozcáis otros virus y podemos unirnos para contrarrestarlos!

Mercadillo solidario

Durante varias semanas los alumnos del CEIP Pio del Río Hortega de Portillo han estado haciendo diversas manualidades con el objetivo de luego organizar un mercado para recaudar fondos para un proyecto solidario, en este caso relacionado con los niños huérfanos de Siberia, a través de la ONG Filomundo.

Han trabajado en equipo, entre distintos niveles, luego han organizado todas las obras de arte (cuadros, marcapáginas, postales, colgantes, horquillas y diversos adornos) en un mercado solidario que ha sido un éxito gracias a la colaboración de las familias y toda la comunidad educativa.